'Even uit evenwicht, 2023, Keramiek, Pigmenten, Plastic, Polyurethaan, Siliconen, 100x100x150cm.


'Even uit Evenwicht' is een opvallend kunstwerk dat ik in 2023 gemaakt heb. Het kunstwerk is geïnspireerd op de vele gesloten instellingen in de regio Noord-Limburg en een speciaal moeder-kind programma in penitentiaire inrichting Ter Peel. Deze vrouwengevangenis uit Noord-Limburg heeft als enige een afdeling waar moeders en kinderen tot hun 4e levensjaar bij elkaar mogen blijven.

Het kunstwerk neemt de vorm aan van een uitvergrote tuimelaar, die met zijn levendige kleurenpalet direct de aandacht trekt. Het kinderspeeltje heeft een bolle keramische schaal die fungeert als contragewicht, waardoor het kunstwerk voortdurend in balans blijft, maar soms ook even uit evenwicht is.

Op de bolle koepel van het kunstwerk is met behulp van glazuur het imposante gebouw van De Rooyse Wissel afgebeeld. Deze detaillering voegt een intrigerend element toe aan het geheel en maakt een verbinding tussen het concept van evenwicht en de betekenis van de gesloten instellingen. De plaatsing van het kleurrijke speelgoed en de afbeelding van een instelling voor behandeling van pati├źnten met een psychische stoornis roept vragen op over stabiliteit, controle en de complexiteit van de menselijke geest.

'Zelfs uit Evenwicht' nodigt de toeschouwer uit om na te denken over het fragiele evenwicht in ons bestaan en de spanningen tussen orde en chaos. Het symboliseert de voortdurende worsteling om balans te vinden in een maatschappij die voortdurend in beweging is. Met zijn levendige kleuren en de suggestie van een kwetsbaar evenwicht, nodigt het kunstwerk ons uit om stil te staan bij de vele tegenstellingen en uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Ga terug naar mijn portfolio.