Doen alsof je neus bloedt, 2023, staal, beton, siliconen, frisdrankblikjes, 150 x 60 x 300 centimeter.

In de wijk Klingerberg in Blerick is een kunstwerk geplaatst dat volledig is gemaakt van zwerfafval. Het kunstwerk is geplaatst op het hoogste punt in de wijk; op de heuvel in het Maashofpark. Op donderdag 30 maart werd het kunstwerk onthuld door wethouder Jacques Smeets.

Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Edwin de Klein die hiervoor heeft samengewerkt met de buurtbewoners. Deze vorm van kunst wordt ‘community art’ genoemd; kunst voor, door en met de buurt. Bewonersinitiatief Schoon Klingerberg (BISK) verzamelde een jaar lang blikjes uit het zwerfafval in de wijk. Leerlingen van basisschool De Klingerberg maakten het ontwerp voor het kunstwerk en de kinderen van scouting St. Lambertus Blerick hebben de verzamelde blikjes geplet zodat ze in het kunstwerk verwerkt konden worden.

Het kunstwerk draagt de naam ‘Doen alsof je neus bloedt’, wat betekent ‘doen alsof je van niets weet’. Het kunstwerk is een smiley met open ogen en mond een grote neus die richting de wijk wijst. Doordat het kunstwerk zichtbaar uit zwerfafval (aluminium blikjes) bestaat, wordt meteen duidelijk hoe belangrijk het is om zwerfafval op te ruimen. Met het kunstwerk hopen de buurtbewoners dan ook dat mensen zich ervan bewust worden om de wijk samen schoon te houden.
 


Ga terug naar mijn portfolio.