Edwin de Klein (1997)

De hedonistische drang binnen mijn makerschap is een beweegreden om tot beeldend werk te komen. 
Als kunstenaar creëer ik vaak beelden die voortkomen uit maatschappelijke problemen, met een humoristische twist en een interesse in diverse materialen. Ik streef er altijd naar om een verbinding te leggen met educatie. Dit kan leiden tot fysieke samenwerkingen, maar ook tot kennisoverdracht.
Een langdurige fascinatie van mij is ‘het gedwongen isoleren van de mens’ in bijvoorbeeld tbs-klinieken, gevangenissen of andere gesloten instellingen. Wat mij hierin interesseert, is de architectuur van deze instellingen alsmede het regime en het mysterie die deze plekken omringt. 
De afgelopen jaren houdt ik me bezig met thematieken als ‘consumptiemaatschappij’ en ‘massacultuur’, hierbij geef ik de voorkeur aan het gebruik van tweedehands objecten en het onbelemmerd gebruiken van materialen zoals pur, polyester, lijm en siliconen. Mijn uitgangspunt is niet om het consumentisme te bekritiseren, maar het doel om de mens bewust te maken van het consumeergedrag. 
Dit consumeergedrag in ons welvarende maatschappij probeer ik te vangen in mijn speelse en kleurrijke beelden, zo creëerde ik het laatste jaar beelden rondom het onderwerp kermis en (kinder)speelgoed. Dit zijn voor mij activiteiten waar we even kunnen vluchten uit de dagelijkse sleur(escapisme). Dit effect ervaar ik ook als ik aan het maken ben in mijn atelier.